De KNWU organiseert onderstaande wedstrijden:

             BZC        (Bmx Zuid Competitie, voorheen AK’s genoemd)

             TC’s        (Top Competitie)

             NKC       (Nederlands Kampioenschap Clubs)

             NK          (Nederlands Kampioenschap)

             EK           (Europees Kampioenschap)

             WK         (Wereld Kampioenschap)

             3 Nations Cup

             Europees Kampioenschap Ronde (ook wel EK ronde of UEC ronde)

 

Als algemene regel geldt dat het wedstrijdseizoen loopt van 1 januari t/m 31 december. De deelnemers worden ingedeeld op basis van leeftijd. De leeftijd die een rijder in het betreffende jaar bereikt, is de klasse waarin hij/zij het hele seizoen gaat rijden. Wordt je zoon bijvoorbeeld op 2 januari 10 jaar, dan rijdt hij het hele seizoen Boys 10 jaar. Dit geldt ook als je zoon pas op 30 december van hetzelfde jaar 10 wordt.

De wedstrijd bestaat uit het rijden van 3 manches. De eerste 4 rijders gaan door naar de volgende ronde. Afhankelijk van het aantal deelnemers per klasse is er een 8ste, 4e of 1/2e finale. De beste 4 hiervan gaan steeds door naar de volgende ronde, tot er 8 rijders in de finale staan.

Tijdens de wedstrijd wordt gewerkt met wedstrijdlijsten. Dit zijn formulieren waarop te zien is:

             in welke klasse je rijdt

             in welke race je rijdt

             hoeveel rijders van elke race doorgaan naar de volgende ronde (meestal 4 van de 8)

             wat de uitslagen van manches en daaropvolgende rondes zijn

 

Bij de meeste wedstrijden zijn deze lijsten tegenwoordig ook online beschikbaar op www.bmxnederland.nl.

 

BZC (BMX Zuid Competitie / AK’s)

Wyross rijdt onder KNWU Afdeling Zuid, van daar BZC. Dit zijn afdelingswedstrijden en worden ook wel AK’s genoemd, naar de oude naam Afdelingskampioenschap. Deze wedstrijden zijn in competitie verband en om hier aan mee te mogen doen is het basislidmaatschap voldoende. Wil je KNWU  wedstrijden gaan rijden dan start je met deelname aan deze wedstrijden. Gedurende het jaar zijn er meestal 10 wedstrijden. Aan deze competitie doen alle verenigingen van de afdeling mee. Dit zijn er zo’n 20. Tijdens deze wedstrijd zijn er meestal 450 inschrijvingen.  Het wedstrijdregelement is te vinden op www.bmxafdelingzuid.nl. Vanuit Wycross doen er meestal ca. 45 rijders mee.

Er kan in twee klassen worden deelgenomen aan een wedstrijd. Het is verplicht om in de Eigen Klasse deel te nemen. Dit is de klasse die in competitie verband wordt gereden. De prijsuitreiking bij deze klasse vindt plaats na de laatste wedstrijd op basis van het eindklassement over alle wedstrijden. Heb je minimaal 8 wedstrijden gereden dan krijg je aan het einde van de competitie (oktober) een prijs. Daarnaast is er ook nog een Open Klasse. Deze klasse is gebaseerd op je dagleeftijd. Voor deze klasse wordt gewerkt met een dagprijs. De inschrijfkosten bedragen € 4 per klasse / per wedstrijd. De entreeprijs voor niet deelnemers is € 3,50.

Het BZC reglement is hier te vinden.

 

TC (Top Competitie)

Dit zijn landelijke wedstrijden waaraan alle rijders (met een licentie) mogen deelnemen. Een basislidmaatschap is hierbij dus niet voldoende. Ook heb je hiervoor een transponder nodig.  De licentie kan je aanvragen via MijnKNWU. De aanschaf van een transponder kan je doen bij JSTiming. Aan beide zijn kosten verbonden.

Voor de leeftijdsklasse tot en met 12 jaar is er een prijsuitreiking per wedstrijd. Bij de oudere leeftijdsklassen is er sprake van een einduitslag na alle wedstrijden.

Deze wedstrijden zijn een vervolg op de afdelingswedstrijden. Neemt een rijder deel aan TC’s, dan worden meestal ook de BZC’s gereden. De afgelopen jaren waren er 5 TC’s per seizoen. De wedstrijd wordt op zondag gereden, vaak is er op vrijdagavond en zaterdag een mogelijkheid om te trainen op de baan. De dag kent grofweg eenzelfde indeling als een BZC wedstrijd. Alleen beginnen de training en inschrijving eerder, nl. 8 uur. De inschrijfkosten voor een TC bedragen € 7,50 of € 10. De entreeprijs voor niet deelnemers is € 6.

Het TC reglement is hier te vinden.

 

NKC (Nederlands Kampioenschap Clubs)

Bij deze wedstrijd draait het niet om individueel presteren, maar presteren als club. Voor deze wedstrijd is je basislidmaatschap voldoende. We zitten op deze dag als club bij elkaar en vertegenwoordig je Wycross. Natuurlijk is je persoonlijke prestatie ook van belang, want hoe  meer rijders in de finale des te meer kans op een hoge uitslag in het eindklassement. Tijdens deze wedstrijd zijn er géén individuele prijzen te verdienen, maar een prijs als club.  Voor deze wedstrijd komt er een inschrijflijst in het clubhuis te hangen. Deelname kan na voorinschrijving. inschrijven na de inschrijfdatum is dan echt niet meer mogelijk. Je wordt via mailgeïnformeerd over de inschrijving. De inschrijfkosten worden betaald door onze vereniging.

 

NK (Nederlands Kampioenschap)

Voor deze wedstrijd moet je je kwalificeren. Het is alleen mogelijk om je te kwalificeren als je in het bezit bent van een licentie. De peildatum of een rijder naar het NK mag is rond 1 juni. Op de website www.bmxnederland.nl kan men zien hoe je als rijder in de ranking staat en of je gekwalificeerd bent. Ben je gekwalificeerd dan moet je jezelf nog wel aanmelden via MijnKnwu.

Doe je dit niet dan mag je niet deelnemen, ook al ben je gekwalificeerd. Bij het NK gelden géén inschrijfkosten. De entreeprijs voor niet deelnemers is € 6.

 

EK (Europees Kampioenschap)

Ook voor deze wedstrijd moet je je kwalificeren. Het is alleen mogelijk om je te kwalificeren als je in het bezit bent van een licentie. De peildatum of een rijder naar het EK mag is rond 1 juni. Op de website www.bmxnederland.nl kan men zien hoe je als rijders in de ranking staat en of je gekwalificeerd bent. Ben je gekwalificeerd dan moet je jezelf nog wel aanmelden via MijnKnwu. Doe je dit niet mag je niet deelnemen. Aan het inschrijven voor het EK zijn inschrijfkosten verbonden. Dit zal variëren tussen de €30 en €50 + € 5,- (kosten Chef d’Equipe). Voor de niet deelnemers zijn er meestal dagkaarten en weekend kaarten te koop.

 

WK (Wereld Kampioenschap)

Ook voor deze wedstrijd moet je jezelf hebben gekwalificeerd. Het is alleen mogelijk om je te kwalificeren als je in het bezit bent van een licentie. De peildatum of iemand naar het WK mag is rond 1 juni. Op de website www.bmxnederland.nl kan men zien hoe je als rijders in de ranking staat en of je gekwalificeerd bent. Ben je gekwalificeerd da moet je jezelf nog wel aanmelden via MijnKnwu. Doe je dit niet mag je niet deelnemen. Aan het inschrijven voor het WK zijn inschrijfkosten verbonden. Deze liggen rond de €70 + € 5,- (kosten Chef d’Equipe).

 

3 Nations Cup

Dit is een competitie verdeeld over 3 wedstrijden die in 3 landen wordt verreden, in Duitsland, België en Nederland. Je bent niet verplicht alle wedstrijden te rijden. Na iedere wedstrijd is er een prijsuitreiking, maar ook een “overall” uitreiking na de derde wedstrijd. Voor deze wedstrijden heb je wel een licentie nodig. Inschrijven doe je via MijnKnwu. Voor deze wedstrijden krijg je vanuit de organisatie eenmalig een nummerbord en sideplate met een stuurbordnummer. Dit nummer gebruik je tijdens alle 3 de wedstrijden. (Dit is niet je reguliere nummer). De inschrijfkosten verschillen per klasse en gelden per dag. De genoemde prijzen zijn van 2016 en excl. € 5,- kosten Chef d’Equipe.

  • Boys and Girls -8, 9/10, 11/12, 13/14       € 17,50                 Boys and Girls 15/16                       € 27.50
  • Women Junior/Men Junior                       € 37.50                 Women Elite/ Men Elite                   € 52.50
  • Cruisers                                                 € 17.50                 Men/Women 17+                            € 17.50

  

Europees Kampioenschap Ronde (ook wel EK of UEC ronde)

Dit zijn losse wedstrijden, die worden verreden in verschillende Europese landen. Ook voor deze wedstrijden geldt dat er na iedere wedstrijd een prijsuitreiking is. Voor deze wedstrijden heb je een licentie nodig, Voor deze wedstrijd moet je je inschrijven via MijnKnwu. De inschrijfkosten verschillen per klasse en gelden per dag. De volgende prijzen zijn van 2016 en excl. € 5,- kosten Chef d’Equipe)

  • Challenge rijders                                        € 29.00
  • Women Junior/Men Junior                          € 37,00
  • Women Elite/Men Elite                               € 59,00