Fietscross is van een rage in de jaren ’70 uitgegroeid tot een echte sport en niet alleen voor kinderen, het is een echte volwaardige sport geworden. Het begon in Californië waar veel kinderen ongeorganiseerd over zandbanen reden. Een groep ouders nam het initiatief een organisatie op te zetten. Vanuit deze organisatie werden er regels gemaakt en de vrijetijdsbesteding groeide uit tot een sport. Eind jaren ’70 is de sport vanuit Amerika overgewaaid naar Nederland. In 1978 werd de eerste Nederlandse fietscrossvereniging opgericht. Onze vereniging volgde niet veel later in 1981. Al sinds de jaren ’80 worden officieel erkende Nederlandse, Europese en Wereld Kampioenschappen georganiseerd. Sinds 2008 is de fietscross sport zelfs vertegenwoordigd op de Olympische Spelen.

De ideale leeftijd om met fietscross te beginnen is ongeveer 6 jaar, de profrijders zijn meestal rond hun 25e jaar aan de top. Je ziet fietscrossen is voor iedereen, voor jongens en ook voor meisjes.

Al jarenlang staat Nederland aan de top in de sport. De KNWU kent al jarenlang een profselectie en het eerste profteam is opgericht in 2015. Op dit moment zijn er zo’n 3.500 fietscross rijders in Nederland.